Schone auto's

Auto's worden steeds zuiniger. Vrijwel iedere autoreclame rept tegenwoordig over haar energiezuinige prestaties. Bijna allemaal betreft het de zuinige A- en B-labelmodellen. Bij de aanschaf van een nieuwe auto, maar ook bij een tweedehands, loont het de moeite om naar het energieverbruik te kijken. Een handig hulpmiddel daarbij is het brandstofverbruiksboekje.

Hybride

Een stap verder is de aanschaf van hybride auto's. Dit zijn auto's met twee motoren; een verbrandingsmotor en een elektromotor. Deze maken de laatste jaren een enorme opmars door en steeds meer automerken voegen een hybride model toe aan hun assortiment. Het begon met de Toyota Prius en de Honda Civic, maar inmiddels hebben meer fabrikanten  een hybridemodel (zoals Lexus, Audi en Opel). De prestaties van de hybride auto's worden ook steeds zuiniger; was het bij de eerste Prius nog lastig om één op twintig te halen, tegenwoordig gaan ze daar ruim overheen. De nieuwste versie van de hybride is de Opel Ampera. Deze rijdt zelfs grotendeels elektrisch  en een klein beetje op benzine.

Aardgas en elektrisch

Nóg een stap verder zijn de auto's op aardgas (ook wel CNG genoemd) en de volledig elektrische auto's. Daarmee steel je op een verjaardagsfeestje zeker de show; bijvoorbeeld met de Mitsubishi i-Miev, de Renault Zoe en zeker met de Fisker Karma. Deze auto's duiken nog niet zo veel op in het straatbeeld, maar er rijden al wel bijvoorbeeld de nodige Nissan Leafs rond in deze regio, ondermeer door Taxi van Driel uit Oss en Taxi Van Dijk uit Cuijk, en de gemeenten Bernheze en Oss.

'Tanken'

Op tal van plaatsen kan aardgas getankt worden, waaronder in Uden en Oss. Elektrische oplaadpunten gaan binnen nu en enkele jaren als paddestoelen uit de grond schieten. Te beginnen in de gemeenten Bernheze, Cuijk, Oss, Sint-Oedenrode en Uden.

‹ terug