Duurzamer

Wat kunnen wij zelf doen op het gebied van duurzaamheid?
Het klinkt zo makkelijk, maar het voor veel mensen toch vrij lastig en moeilijk om zich een goed beeld te vormen van hetgeen we allemaal kunnen doen op het gebied van duurzaamheid en milieubehoud. Het is niet zo eenvoudig om duurzaam te leven. We hoeven ook niet alles in één keer te doen. Maar we moeten er wel een keer mee beginnen.

Bewuster consumeren

We consumeren er op maar los. Helaas slaan we nauwelijks acht op de duurzaamheid van de spullen die we kopen en gebruiken. Jammer, want er zijn heel veel duurzame consumptiegoederen te koop. Niet alleen etenswaren, maar ook grotere consumptiegoederen.

Tuinmeubelen als voorbeeld hoe het wél kan

Gelukkig zijn er ook voorbeelden van waar het wél goed gaat. Tuinmeubelen, bijvoorbeeld. Al jarenlang zijn er houten tuinstoelen, tafels, picknicksets en luxe stoelen te koop die zijn vervaardigd van tuinhout dat het FSC keurmerk draagt. Dit hout is afkomstig uit duurzame houtbouw. Dus als u van plan bent om een mooie nieuwe hardhouten tuinset te kopen, let u alstublieft op het FSC keurmerk. Dan gaan comfort en duurzaamheid samen.

Duurzaam bouwen

Er wordt volop gebouwd, in de provincie Noord-Brabant. Uiteraard willen we daarbij altijd zo veel mogelijk waar voor ons geld. De woningen en kantoren moeten zo ruim en comfortabel mogelijk zijn. Soms meer dan nodig is. Dat is zonde, want er worden daardoor onnodig veel bouwmaterialen gebruikt.

Bovendien is er voor het verwarmen van die grotere gebouwen ook meer energie nodig. Als we bij het bouwen een iets groter deel van het beschikbare budget aanwenden om duurzamere bouwmaterialen te gebruiken en de woningen energiezuiniger te maken, is het milieu er bij gebaat zonder dat we zelf daadwerkelijk wat comfort in hoeven te leveren.

Energiebesparende maatregelen

  1. Isolatie
    Gelukkig zijn de meeste nieuwe woningen en bedrijfspanden behoorlijk goed geïsoleerd. Veel van de bestaande huizen en bedrijfsgebouwen zijn helaas gebouwd in een tijd dat het er niet veel toe deed dat ze minder goed geïsoleerd waren. Veel panden zijn in de loop der jaren wel wat geïsoleerd, maar heel veel ook niet. Een grote inhaalslag op het gebied van energiebesparing zou een enorme energiebesparing én een beter wooncomfort en werkklimaat kunnen bewerkstelligen.
  2. Duurzaam opgewekte energie
    Behalve energiebesparing door isolatie zijn er ook veel manieren om duurzaam energie op te wekken. Wij pleiten voor een veelvuldig gebruik van zonnecollectoren, zonnepanelen en windenergie om het milieu zo min mogelijk te belasten.
  3. Bewust omgaan met energie
    Als we de verwarming ene graadje lager zetten, de auto eens wat vaker laten staan, verlichting en elektrische apparatuur niet onnodig aan laten kunnen we niet alleen energie, maar ook geld besparen. Beter voor het milieu én onze portemonnee.