Initiatieven

Initiatieven om het landelijk gebied te verduurzamen
Er zijn de afgelopen jaren een aantal initiatieven opgezet om het leven in het landelijk gebied te verduurzamen. Een goed begin, al zijn we natuurlijk nog lang niet klaar. Het buitengebied wordt gebruikt om te werken en wonen. We hebben daardoor te maken met een heel diverse doelgroepen. Bedrijven, landbouw, woonboerderijen, landelijk gelegen woningen, dorpen en steden.

Het liefst zouden we natuurlijk zien dat iedereen zijn eigen duurzame groente en fruit verbouwt, dat we bewust met het milieu omgaan, dat alle woningen en bedrijfsgebouwen optimaal geïsoleerd zijn, dat we – met duurzame houten tuinmeubelen als voorbeeld – ook alleen maar duurzame consumptiegoederen kopen en dat alle energie duurzaam wordt opgewekt.

Eerdere initiatieven

1. Brabants groen op het boerendak

Boerenbedrijven die nog gebouwen met asbestdaken hadden, werden uitgedaagd om de overstap te maken: weg met de asbest daken en een nieuw dak vol zonnepanelen. Provincie, gemeenten, banken en meer werken samen en boden een pakket stimuleringsmaatregelen, dat onder meer bestond uit de provinciale asbestsaneringsregeling en een rentekorting. Wat kost asbest verwijderen? Op de website www.kosten-asbestverwijderen.nl kom je meer te weten over asbestsanering en de prijzen.

2. Groene daken actie

Een groen dak houdt hemelwater langere tijd vast waardoor de riolering minder snel overbelast raakt tijdens zware regenval. Groene daken en gevels bieden tijdens warme zomerdagen veel meer verkoeling. Om een groen dak extra interessant te maken boden de projectpartners de inwoners en bedrijven uit Cuijk om korting op een groen dak te krijgen en ze te stimuleren om een mooi, duurzaam en aantrekkelijk geprijsd dak aan te schaffen.

3. Kies voor groene tuinmeubelen en loungesets

Steeds meer zien we tuinmeubelen en loungesets opduiken in de tuinen van mensen. Verminder uw ecologische voetafdruk door te kiezen voor exemplaren die milieuvriendelijk vervaardigd werden, zonder tussenkomst van chemicaliën of houtsoorten die niet-duurzaam tot stand kwamen.